Gépjárműbiztosítások

Kötelező és Casco biztosítások

Gépjárműveink komoly értéket képviselnek vagyontárgyaink között, ugyanakkor napi használati eszközként a közlekedésben, mint veszélyes üzemben működtetjük. Azokat a biztosítástípusokat nevezzük gépjármű-biztosításnak, amelyek a gépjárműben keletkezett, illetve annak használatához kapcsolódó károkra nyújtanak biztosítási fedezetet.


Gépjármű-felelősségbiztosítás (GFB) 

A GFB olyan károkra kínál fedezetet, amelyet a gépjármű üzemben tartója vagy vezetője okoz más, harmadik szereplőnek, és amelyekre a hatályos jogszabályok alapján kártérítési kötelezettsége áll fenn (személyi sérüléses, illetve anyagi károk)

Casco-biztosítás 

A casco-biztosítás eredetileg olyan vagyonbiztosítás, amely a magában a gépjárműben keletkezett károkat fedezi. A mai magyar biztosítási gyakorlatban legtöbbször olyan termékkört jelöl, amely kiterjed a bennülők balesetbiztosítására és a szállított vagyontárgyak biztosítására, sőt, kiegészülhet egyéb további biztosítási elemekkel is.

A könnyen megtörténő káresetek után minél hamarabb szeretnénk újra használni közlekedési eszközeinket. Ennek pénzügyi hátterét a kötelező felelősségbiztosítás és a casco biztosítás jelentheti. A kötelező-felelősségbiztosítás a másoknak okozott kár, a casco pedig a saját kárunk rendezésére szolgál.